Zpráva z výročního setkání členů

Sdružení přátel Vojenské zeměpisné a povětrnostní služby pobočky Dobruška s ředitelem Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu

konané v Dobrušce dne 22. prosince 2017



Dne 22. prosince 2017 se uskutečnilo výroční setkání členů Sdružení přátel Vojenské zeměpisné a povětrnostní služby z. s., (dále jen Sdružení) pobočky Dobruška s ředitelem Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu (dále jen VGHMÚř).
Program setkání:
1. Zahájení
2. Informace předsedy Sdružení o činnosti v roce 2017
3. Plán činnosti Sdružení na rok 2018
4. Informace ředitele VGHMÚř o činnosti úřadu
5. Beseda, různé
6. Účast na slavnostním aktu otevření Presentační místnosti VGHMÚř.


V úvodu poděkoval místopředseda Sdružení Ing. Karel Vítek řediteli VGHMÚř plk. gšt. Ing. Janu Maršovi Ph.D., že umožnil naše setkání na půdě VGHMÚř a poskytnul místnost a drobné občerstvení.
Členská základna Sdružení v Dobrušce, má nyní 13 členů: Antonín Dobrovolný, Ing. Günter Fiedler, Ing. Jaroslav Hlaváček, Jan Leiner, Ing. Vladimír Martinák, CSc., Ing. Dimitrij Pago, Jaroslav Popelář, Jan Sedláček, Ing. Pavel Struha, Ing. Igor Šimon, Ing. Marta Šimonová, Prof. Ing. Viliam Vatrt, DRSc. a Ing. Karel Vítek.

Setkání se zúčastnili předseda Sdružení plk. v. v. Ing. Bohuslava Haltmar, členové Sdružení z posádky Dobruška Antonín Dobrovolný, Ing. Gerhard Fiedler, Ing. Jaroslav Hlaváček, Ing. Dimitrij Pago, Jaroslav Popelář a Ing. Karel Vítek, z posádky Hradec Králové Ing. Jaroslav Čtvrtečka, Ing. Jiří Knopp, Ing. Zdeněk Klusoň.
Dále se jako hosté setkání zúčastnili: Ředitel VGHMÚř Ing. Plk.gšt. Jan Marša,Phd, ředitel Odboru vojskového průzkumu a elektronického boje GŠ plk. Ing. Vladimír Lang, bývalý náčelník VTOPÚ plk. v. v. Ing. Vladimír Šilhavý Setkání se zúčastnil též bývalý náčelník geografické služby AČR plk. gšt. Ing. Pavel Skála, bývalý náčelník VGHMÚř plk. v.z. Ing. Karel Brázdil, CSc. a pplk. v. v. Jiří Hrdlička..
Na setkání se omluvili: ze zdravotních důvodů Jan Sedláček, Jan Leiner. Ing. Vladimír Martinák, CSc. a Prof. Ing. Viliam Vatrt, DRSc., Z rodinných důvodů Ing. Marta Šimonová a Ing. Igor Šimon a z pracovních důvodů Ing. Pavel Struha.

Zprávu o činnosti Sdružení, pobočky Dobruška, přednesl místopředseda Sdružení Ing. Karel Vítek

  1. Digitalizace historických fotografií, kronik, album a dalších dokumentů uložených u VGHMÚř.
Jedná se o dokumenty předané a uložené ve VGHMÚř od zrušených ústavů, útvarů a zařízení služby. Současně probíhá jejich identifikace (událost, místo, termín konání a zachycené osoby) a souběžně digitalizace dokumentů
Úkol plníme již pátý rok. Považuji za potřebné uvést práci Ing. Igora Šimona při tvorbě mozaiky fotografií příslušníků služby pro případné využití při oslavách 100. výročí vzniku geografické služby. Dále práci Antonína Dobrovolného a Míti Paga při roztřídění, identifikaci a vlastním skenování dokumentů.
V současnosti je digitalizováno, popsáno a uloženo téměř 5000 fotografií a dokumentů. Další fotografie a dokumenty stále přibývají, což svědčí o stálém zájmu příslušníků služby. Celkem bylo na úkolu odpracováno více jak 3000 hodin.
Poskytování archivovaných produktů se prozatím řeší vyřizováním individuálních požadavků orgánů služby, případně jednotlivců. Do budoucna nás čeká úkol zpracovat „Zásady pro přístup zájemců z řad současných a bývalých příslušníků služby a odborné veřejnosti k již digitalizovaným podkladům“. Současně hledáme další zájemce (pracovníky), kteří by nám pomohli dokončit tento časově náročný úkol.


  1. Tenisový turnaj Senior GeoCup 2017.

8. ročník otevřeného tenisového turnaje o putovní pohár náčelníka Geografické služby AČR, „SENIOR GEO CUP 2017“ pořádalo Sdružení přátel vojenské zeměpisné a povětrnostní služby ve spolupráci s náčelníkem Geografické služby AČR plukovníkem gšt. Ing. Markem Vaňkem a ve spolupráci s ředitelem VGHMÚř plukovníkem gšt. Ing. Janem Maršou, Ph.D. Turnaj se uskutečnil dne 30. května 2017 na tenisových kurtech VGHMÚř Dobruška a zúčastnili se jej příslušníci a příznivci Vojenské topografické/geografické služby. Funkcí hlavního rozhodčího turnaje byl pověřen plk. v. v. Ing. Karel Vítek, rozhodování zápasů a počítání stavu si zajišťovali hráči sami.
Turnaj zahájil v 10,00 hodin náčelník Geografické služby AČR plukovník gšt. Ing. Marek VANĚK, uvedl, že tento turnaj je již každoroční akcí služby a všem přítomným popřál mnoho krásných sportovních zážitků. Dále vystoupil ředitel VGHMÚř plukovník gšt. Ing. Jan Marša, Ph.D., který popřál všem hezké sportovní zážitky a vyjádřil přesvědčení, že se při vyhlášení výsledků a předání cen všichni sejdeme ve zdraví a dobré náladě. Potom vystoupil předseda Sdružením plk. v. v. Ing. Bohuslav Haltmar, který poděkoval velení VGHMÚř za pomoc při zajištění turnaje a ocenil i vysokou účast hráčů na letošním turnaji. Dále hlavní organizátor turnaje plk. v. v. Ing. Karel Vítek seznámil přítomné s organizací turnaje, zajištění občerstvení, oběda a společné večeře s posezením, které bylo zajištěno v dobrušské restauraci Jelen.
Na turnaj nastoupilo deset dvojic, celkem 20 hráčů. Hrály se čtyřhry na jeden vítězný set, ve dvou skupinách systémem každý s každým, na dvou velmi dobře připravených kurtech. Zápasy ve skupinách se podařilo odehrát do 15,15 hodin, potom se vítězové skupin utkali o první a druhé místo a druzí ve skupinách o místo třetí. Hry skončily cca v 16,00 hodin. Počasí, při hře bylo slunečné až parné, v odpoledních hodinách hrozila bouřka, která se naštěstí Dobrušce vyhnula. Ing. Karel Vítek a Miloš Malý průběžně zapisovali výsledky zápasů a následně stanovili toto pořadí:
  1. místo: Ing. Jiří Kučera, Jaroslav Kříž
  2. místo: Ing. Jiří Mračík, Josef Čejpa
  3. místo: Ing. Jaroslav Kocián, MBA, Ing. Petr Starčevský
  4. místo: Miroslav Krátký, Ing. Josef Vrchota
  5. místo: Jiří Dvořák, Ing. Miloš Hodek
  6. místo: Jaromír Podroužek, Bohumil Velička
  7. místo: Ivan Liška, Miroslav Pomahač
  8. místo: Václav Macháček, Jiří Kalous
  9. místo: Blanka Vachová, Petr Brandejs
  10. místo: Ing. Otto Chlupáč, Ing. Jan Vaverka
Po skončení zápasů se hráči a organizátoři přesunuli do zasedací místnosti VGHMÚř, kde společně poseděli u kávy a zavzpomínali na předchozí turnaje. Náčelník Geografické služby AČR a ředitel VGHMÚř vyhodnotili průběh turnaje, předali vítězům putovní pohár, hráčům na 1. až 3. místě diplomy a ceny a všem hráčům na dalších místech upomínky na turnaj. Na závěr vyjádřili přesvědčení, že se podařilo pokračovat v dobré tradici a všechny přítomné pozvali na 9. ročník tenisového turnaje SENIOR GEO CUP 2018, který se uskuteční dne 29. května 2018 na kurtech Tenisového oddílu Tělovýchovné jednoty Sokol Horní Počernice. Potom se účastníci turnaje přesunuli do restaurace Jelen, kde bylo připraveno společné posezení za účasti náčelníka Geografické služby AČR, ředitele VGHMÚř a předsedy Sdružením přátel vojenské zeměpisné a povětrnostní služby. Posezení se dále zúčastnilo asi dvacet hráčů a pořadatelů turnaje. Po 19. hodině odjeli pražští účastníci vozidlem do Prahy a místní se postupně rozešli kolem 22 hodiny. Shodli jsme se, že se akce vydařila, zvláště hodnotíme možnost sejít se a společně posedět.

  1. Výstava České hrady a zámky na mapách a plánech
Ve dnech 22. až 26. května 2017 se uskutečnila v malém sále Společenského centra – Kina 70 v Dobrušce výstava reprodukcí map „České hrady a zámky na mapách a plánech“. Vystavené exponáty byly zapůjčeny z archivu Zeměměřického úřadu Praha a ze soukromých sbírek RNDr. Tomáš GRIMA Ph.D.
Nad letošní výstavou převzal záštitu starosta města Dobrušky Ing. Petr LŽÍČAŘ, který pro její uspořádání poskytl prostory malého sálu Společenského centra – Kina 70. Výstavu organizačně podpořili ředitel VGHMÚř plk. gšt. Ing. Jan MARŠA, Ph.D., ředitel Zeměměřického úřadu (ZÚ) Praha Ing. Karel BRÁZDIL, CSc. a předseda Sdružení plk. v. v. Ing. Bohuslav HALTMAR. Instalaci výstavy zajistili pracovník ZÚ Praha RNDr. Tomáš GRIM Ph.D., pracovník VGHMÚř Dobruška pan Ing. Egon SCHUBERT a člen Sdružení Ing. Karel VÍTEK.
Dne 22. května 2017 ve 13,00 hodin výstavu oficiálně zahájil starosta města Dobrušky Ing. Petr LŽÍČAŘ. V úvodu vystoupení připomněl 66-leté působení vojenských geografů v Dobrušce, vyzdvihl jejich podíl na práci pro město a při propagaci Dobrušky doma i v zahraničí.
Ředitel ZÚ Praha Ing. Karel BRÁZDIL, CSc. ve svém vystoupení pohovořil o spolupráci vojenských a civilních kartografů a geografů při zpracování základního státního mapového díla, o společném projektu leteckého snímkování území státu a vytváření nového podrobného výškového modelu na území České republiky. Dále představil pracovníka archivu ZÚ Praha RNDr. Tomáše GRIMA Ph.D., jako výjimečného odborníka, který má mimořádný přehled o vývoji mapových děl na území našeho státu, jeho práce je mu koníčkem a trvale shromažďuje a archivuje další vzácné tisky map. Poděkoval mu za zapůjčení exponátů na výstavu a je jeho velkou zásluhou, že můžeme takové výstavy realizovat.
Dále s krátkou zdravicí vystoupili za VGHMÚř plk. Ing. Radek Wildmann a předseda Sdružení plk. v. v. Ing. Bohuslav Haltmar.
Úvodní slovo k výstavě přednesl RNDr. Tomáš GRIM, Ph.D., uvedl, že kulturní památky (hrady, kláštery, kostely, tvrze, zámky, městské a vesnické památkové rezervace a mnohé další objekty) jsou nenahraditelnou součástí duševního bohatství každého národa a jejich stav je dokladem jeho kulturní vyspělosti. Na závěr uvedl, že výstava si dává za cíl představit mapy a plány vybraných kulturních památek v co největší rozmanitosti. Je zájem obecně přispět k popularizaci památek, k jejich základnímu poznání, k uvědomění si jejich významu i k následné ochraně.
Organizátoři výstavy se dohodli, že v dubnu 2018 uspořádají další výstavu na téma „Zajímavá místa České republiky a Východočeského regionu“ s novinkou v podobě poznávací soutěže.

  1. Tvorba památníku brigádního generála in memoriam Josefa Churavého ve VGHMÚř

V roce 2017 vedl předseda Sdružení Ing. Bohuslav Haltmar jednání s Kanceláří ministra obrany ČR kde došlo k dohodě o financování památníku generála Josefa Churavého v objektu VGHMÚř (Památník). Ministr obrany poskytne finanční podporu na vybudování památníku ve výši 100 000,- Kč.
V průběhu roku 2017 se uskutečnilo výběrové řízení na jeho zhotovení. Z předložených návrhů byl vybrán Projekt na zhotovení Památníku akademické sochařky Pauliny Skavové, který odpovídal zadání a respektoval finanční limit na jeho zhotovení.
Následně došlo k dohodě mezi ředitelem VGHMÚř a Sdružením, že Sdružení zajistí zhotovení Památníku. Byla uzavřena Smlouva o spolupráci a partnerství mezi Sdružením a Ministerstvem obrany ČR - kanceláří ministra obrany, kde se Ministerstvo obrany ČR zavazuje poskytnout finanční prostředky k výrobě a instalaci Památníku a Sdružení se zavazuje poskytnuté finanční prostředky použít výhradně na zhotovení a instalaci Památníku. Po obdržení finančních prostředků na účet Sdružení, bude uzavřena Smlouva o zhotovení a instalaci Památníku mezi Sdružením a MgA. Paulinou Skavovou s termínem dokončení instalace do 30. června 2018.
Předpokládá se, že Památník generála Josefa Churavého ve VGHMÚř bude slavnostně odhalen dne 23. května 2018 v rámci oslav 100. výročí geografické služby za účasti zástupců rodiny generála Josefa Churavého, zástupců Armády České republiky, Geografické služby AČR, zástupců města Dobrušky, příslušníků VGHMÚř a dobrušské veřejnosti.

  1. Příprava akcí ke 100. výročí geografické služby

6.1. Vydání zvláštního čísla Vojenského geografického obzoru ke 100. výročí geografické služby. Sdružení přátel vojenské zeměpisné a povětrnostní služby, z. s., připravilo řadu článků:
Článek k 10. výročí vzniku Sdružení přátel vojenské zeměpisné a povětrnostní služby. V roce 2008, při akcích souvisejících s 90. výročím vzniku vojenské zeměpisné služby samostatného československého státu, se zrodila myšlenka založit občanské sdružení, které by sdružovalo bývalé příslušníky a příznivce služby. Sdružení za dobu své desetileté existence svojí činností úspěšně rozvíjelo spolupráci s vedením geografických a hydrometeorologických služeb Armády ČR a Ozbrojených sil SR a podílelo se na zajišťování společných akcí geografických služeb armád NATO. Sdružení přispělo k obohacení společenského života bývalých i současných příslušníků obou služeb především sledováním životních výročí jejich příslušníků, zpracováním životopisů a jejich uveřejnění na stránkách Sdružení. Podařilo se zlepšit informovanost o členské základně Sdružení a celkově o jeho činnosti, čemuž mj. přispěly i webové stránky Sdružení. Aby Sdružení zajistilo kontinuitu své práce, snaží se o získávání nových členů, především z řad současných příslušníků geografické a hydrometeorologické služby.
Článek Topograficko-geodetický odřad v organizační struktuře Vojenského topografického ústavu v Dobrušce v letech 1963 až 1992. V článku jsou uvedeny okolnosti vzniku Topograficko-geodetického odřadu (TGO), velitelé TGO, organizační struktury odřadu, působnost, úkoly a další podrobnosti ze života a práce příslušníků TGO. Podrobně jsou rozepsány odborné úkoly TGO a dále problematika polních prací, výcviku záloh a odborných taktických cvičení.
Článek Topografická služby 10. letecké armády od roku 1974 do roku 1987. Topografická skupina 10. LA řídila zásobování topografickými a specielními leteckými mapami všech útvarů a zařízení 10. LA a udržovala mobilizační zásoby map a katalogů souřadnic pro všechny letecké útvary a zařízení 10. LA. Topografická skupina též odborně řídila činnost výdejen map u podřízených útvarů a zařízení 10. LA. Příslušníci topografické skupiny se podíleli na přípravě a tvorbě speciálních leteckých map. Zejména map výškových překážek, leteckých orientačních map a mapy pro létání v malých a středních výškách.
Topografická skupina řídila činnost 10. armádního kartoreprodukčního odřadu a po odborné stránce řídila fotoleteckou skupinu, která zajišťovala letecké měřické snímkování a též snímky dálkového průzkumu Země.
Článek Topografická služby protivzdušné obrany státu v letech 1972-1982. Hlavními úkoly Topografické služby PVOS bylo přímé topograficko-geodetické zabezpečení štábu. 7. armády PVOS a od roku 1975 velitelství PVOS, štábů 2. a 3. divize PVOS, štábu protiletadlového raketového vojska (PLRV), radiotechnického vojska (RTV) a štábu stíhacího letectva a štábu zabezpečovacích jednotek. Dalším úkolem bylo zásobování topografickými a speciálními mapami a topografickými podklady, rozmnožování štábní dokumentace a kontrolní geodetické zabezpečení jednotné činnosti jednotek PLRV a RTV.
Z geodetických prací je třeba zmínit zejména kontrolu vytýčení směrů pro zamíření bojových prostředků PLRV a RTV do jednotného směru. Samotné zaměření uskutečňovali obsluhy bojových prostředků. Geodetické práce byly prováděny teodolity Theo 010 a gyrotheodolity GiB1. U V PVOS byl ve velké míře využíván i první digitální model reliéfu pro vyhledávání nových a záložních postavení prostředků PLRV a RTV vytvářením radiolokačních diagramů pro různé výšky letu cílů.
Článek Historie leteckého snímkování v rámci vojenské topografické služby. V článku jsou uvedeny počátky leteckého měřického snímkování od roku 1934, kdy byla Fotoletecká skupiny (FLS) zřízena v rámci Vojenského zeměpisného ústavu v Praze. Od roku 1951 byla FLS dislokována na letišti v Hradci Králové, kde s drobnými přestávkami působila do roku 1992. Podrobně jsou uvedeny typy a počty fotogrammetrických letounů, leteckých měřických kamer a druhy fotografických materiálů. V letech 1993 až 2003 byla FLS zařazena do Průzkumné a dopravní letky 34. základny speciálního letectva v Pardubicích.

6.2. Výstava Historie vojenského mapování a leteckého měřického snímkování na území českých zemí. Výstava s názvem „Historie vojenského mapování a leteckého měřického snímkování na území českých zemí“ je jednou z doprovodných akcí oslav 100. výročí vzniku Vojenské zeměpisné služby. Bude umístěna v Malém sále Společenského centra Kina 70 v Dobrušce v termínu od 9. do 31. května 2018.
Na výstavě budou představeny faksimile (kopie) starých map, na kterých byly zobrazeny české země jako celek. Historicky nejstarší vystavenou mapou je první známá samostatná mapa Čech z roku 1518 vytvořená Nicolasem Klaudyánem a mapa Čech od Johanna Christophera Müllera z roku 1720. Na tyto mapy navazují vojenské mapy z období I., II. a III. rakouského vojenského mapování Čech.
Hlavní část výstavy je věnována vojenským mapám. Prezentovány jsou mapy zpracované a vydané Vojenskou zeměpisnou službou v letech 1918 až 1950, Vojenskou topografickou službou v letech 1950 až 1993 a Geografickou službou Armády České republiky od roku 1993 až do současnosti. Kromě topografických map jsou zde vystaveny i vojenské speciální mapy, reliéfní mapy, automapy, atlasy a letecké snímky.
Ukázky map a leteckých snímků jsou orientovány především na území Dobrušky a její okolí. Návštěvníci tak mohou sledovat postupné změny regionu v průběhu doby. Výstava je doplněna o ortofotomapy a plány města Dobrušky. V současnosti jsou zpracovány návrhy jednotlivých panelů s ukázkami map a podpůrné dokumenty: Průvodce výstavou a Seznam vystavených exponátů.

6.3. Výstava Zajímavá místa České republiky a Východočeského regionu. Výstava s názvem „Zajímavá místa České republiky a Východočeského regionu“ je další z doprovodných akcí oslav 100. výročí vzniku geografické služby. Bude připravena ve spolupráci se Zeměměřických úřadem v Praze, Vojenským geografickým a hydrometeorologickým úřadem v Dobrušce a Sdružením přátel vojenské zeměpisné a povětrnostní služby. Výstava se uskuteční v Malém sále Společenského centra Kina 70 v Dobrušce v termínu od 16. do 30. dubna 2018. Na výstavě bude ukázáno celkem 22 zajímavých míst z České republiky. Pro poznávací soutěž bylo vybráno 15 zajímavostí z  Východočeského regionu a vítězové budou oceněni věcnými cenami, které věnuje ředitel Zeměměřického úřadu v Praze a Sdružení..

  1. Spolupráce s redakční radou VGO při přípravě článků a informací významným životním výročím bývalých příslušníků služby.
V roce 2017 navštívili zástupci Sdružení a VGHMÚř a popřáli k životním výročím 30. 3. Jaroslavu Popelářovi (85), 22. 7. Ing. Dimitriji Pagovi (85), 27. 11. Ing. Michalu Královi (50), a 17. 12. Ing. Vladimíru Martinákovi, CSc. (92).
V roce 2017 jsme připravili článek k uveřejnění na stránkách Sdružení k významnému životnímu výročím 1. 11. Ing. Karel Šváb (80). Dále jsme připravili články k nedožitým životním výročím 11. 3 2017 Ladislava Pokorného (nedožitých 90), 15. 3. 2017 Aloise Patery (nedožitých 90), 17. 10. 2018 Oty Hemera (nedožitých 90).
V roce 2018 si připomeneme 90. narozeniny Ing. Miroslava Večeři, dále 75. narozeniny Ing. Rudolfa Filipa, Ferdinanda Tesaře, Jiřího Hrdličky, 65. narozeniny Prof. Ing. Viliama Vatrta, DRSc. a 60. narozeniny Ing. Karla Brázdila, CSc.

  1. Sympoziu z dějin geodézie a kartografie konané dne 29. listopadu 2017 v prostorách Národního technického muzea v Praze se zúčastnili za Sdružení Ing. Karel Vítek, Ing. Miroslav Dušátko, CSc., Ing. Stanislav Kamarád, Ing. Václav Šafář a Ing. Bohuslav Haltmar a za VGHMÚř Ing. Egon Schubert. Zde informovali přítomné o přípravě oslav 100. výročí vzniku geografické služby v Dobrušce.


Výhled na rok 2018
Pokračovat v digitalizaci historických dokumentů uložených ve VGHMÚř Dobruška. Přitom spolupracovat s velením VGHMÚř při zpracování „Zásad pro přístup zájemců z řad současných a bývalých příslušníků služby a odborné veřejnosti k již digitalizovaným podkladům“.
Zorganizovat ve spolupráci s velením VGHMÚř a 9. ročník tenisového turnaje Senior GeoCup 2018 v  TK Sokol Horní Počernice.
Spolupracovat s vedením VGHMÚř při přípravě oslav 100. výročí geografické služby v Dobrušce, zejména při vytváření památníku gen. Josefa Churavého ve VGHMÚř, při přípravě výstavy „Zajímavá místa České republiky a Východočeského regionu“ v Kině 70 v Dobrušce a výstavy „Historie vojenského mapování a snímkování na území Čech“.

V prosinci 2017 uzavřeli Dohodu o spolupráci ředitel VGHMÚř a předseda Sdružení na rok 2018 a je zpracován Plán činnosti Sdružení na rok 2018. Oba dokumenty jsou uveřejněny na internetových stránkách Sdružení.

Beseda

V následující besedě jako první vystoupil ředitel VGHMÚř plk. gšt. Ing. Jan Marša Ph.D. Ve svém vystoupení nás seznámil se stávající organizační strukturou VGHMÚř, počty a rozmístěním úřadu v jednotlivých posádkách na území České republiky. Dále pohovořil o současných geografických produktech, které úřad zabezpečuje pro potřeby obrany státu, zahraničních misí a krizového řízení. Zmínil se i o spolupráci s civilním resortem při aktualizaci základních datových bází a při zajišťování leteckého měřického snímkování. Poděkoval za spolupráci se Sdružením při zajišťování společných akcí v roce 2017 a že počítá s naší účastí při přípravě akcí souvisejících s oslavami 100. výročí vojenské zeměpisné služby v Dobrušce a zhotovení pamětního místa gen. Churavého ve VGHMÚř.
Dále vystoupil předseda Sdružení Ing. Bohuslav Haltmar, který hovořil o připravované cestě členů Sdružení s cílem navštívit místa bojů československých vojáků za 1. světové války na Italské frontě. Potom předal řediteli úřadu 1. originál obrazu generála Josefa Churavého, od akademického malíře Vavryse
Pokračovala naprosto neformální beseda. Do které se zapojili všichni přítomní. Vzpomínali na veselé příběhy ze studií, z polních prací a při výkonu svých funkcí.

V 11,00 hodin jsme se přesunuli k nově dokončené presentační místnosti VGHMÚř. Slavnostní otevření presentační místnosti VGHMÚř zahájil ředitel úřadu plk. Marša. Nejprve přivítal oficielní hosty: ředitele OVpzEB GŠ plk. Ing. Langa, starostu města Dobrušky Ing. Petra Lžíčaře, místostarostu Ing. Petra Poláčka, místostarostu a nově zvoleného poslance Parlamentu ČR Ing. Petra Sádovského, bývalého náčelníka Geografické služby AČR plk. gšt. Ing. Pavla Skálu, vedoucího Katedry vojenské geografie a hydrometeorologie Univerzity obrany v Brně plk. Ing. Vladimíra Kovaříka, MB.A., bývalé náčelníky VTOPÚ plk. v. v. Ing. Vladimíra Šilhavého a plk. v. v. Ing. Rudolfa Filipa, ředitele Zeměměřického úřadu v Praze Ing. Karla Brázdila, CSc., zástupce Výzkumného ústavu geodetického, topografického a kartografického v Praze Ing. Jiřího Drozdu a Ing. Radka Augustýna a předsedu Sdružení plk. v. v. Ing. Bohuslava Haltmara. Přivítal cca 50 přítomných bývalých a současných pracovníků VTOPÚ a VGHMÚř. Ve svém vystoupení uvedl, že presentační místnosti VGHMÚř bude sloužit k presentaci současných úkolů a produktů úřadu v oblastech geografického a hydrometeorologického zabezpečení.
Ředitel OVpzEB GŠ plk. Lang řekl, že si váží práce příslušníků VGHMÚř jako významného zařízení AČR. V dnešní době však nestačí úkoly jen plnit, důležité je svoji práci presentovat na všech možných úrovních a tato presentační místnost bude jednou s významných forem presentace úřadu.
Dále vystoupil starosta města Dobrušky Ing. Lžíčař. Připomenul vynikající spolupráci s VGHMÚř při presentaci města na veřejnosti. Dále uvedl, že již finišují práce na dokončení Muzea vojenského zeměměřictví v prostoru 1. poschodí objektu Rydlovi vily v Dobrušce. Muzeum bude slavnostně otevřeno dne 22. 5. 2018 jako jedna z doprovodných akcí 100. výročí vzniku geografické služby.
Následně ředitel VGHMÚř pozval přítomné na prohlídku presentační místnosti VGHMÚř a k připravenému pohoštění. Přítomní využili otevření presentační místnosti VGHMÚř k vzájemným setkáním a rozhovorům. Po 13. hodině se účastníci akce postupně rozešli.
Zaznamenal Ing. Karel Vítek